seven

Gezonde werknemers in ieders belang

Veel mensen zitten langdurig tijdens het werk. Dat blijkt ongezonder dan gedacht. Werknemers in beweging houden, hoort dat bij de verantwoordelijkheden van de werkgever? Of is dat een verantwoordelijkheid voor beiden? Laag ziekteverzuim is immers in ieders belang. Maar hoe houd je jezelf en je werknemers gezond als je dagelijks zo’n 8 uur op een stoel zit?
Steeds meer werkgevers spelen een actieve rol bij het beantwoorden van die vraag. Temeer omdat we allemaal geacht worden langer door te werken. De oplossing ligt eigenlijk voor de hand: beweging inbouwen in het kantoorritme. Maar hoe je dat? Lees hier de top 10 tips voor een gezonde werkomgeving.
Tips voor een gezonde werkomgeving
  1. Gezond personeel begint met de werkgever als goed voorbeeld. Eisen en verplichtingen stellen, is lang niet altijd dé manier om doelen te bereiken. Inspireer, licht voor, maak mensen bewust en geef het goede voorbeeld als werkgever.
  2. Houd je vergaderingen en meetings eens aan statafels of werk staand aan je bureau. Zo blijft de aandacht er beter bij en onderbreek je de zittijd.
  3. Motiveren van traplopen. Een goede manier om dit te doen, is door motiverende teksten tussen de treden te plaatsen. Traplopen is eenvoudig toe te passen in de dagelijkse routine, trappen zijn namelijk vrijwel in ieder gebouw aanwezig en iedereen moet uiteindelijk naar zijn werkplek. Wist je trouwens dat vijftien minuten traplopen gelijk staat aan dertig minuten hardlopen qua calorieverbranding?
  4. Bel lopend.
  5. Weeting. Weeting is een samenvoeging van meeting en walking: lopend binnen of buiten vergaderen. Dat is vooral handig in kleinere groepjes. De route inspireert, de buitenlucht houdt mensen scherp en het overleg is korter en effectiever.
  6. De sitting break. Ze elke 20 minuten een alarm. Wanneer het alarm gaat, sta je op, reset je de wekker, strek je je even uit en loop je een paar meter. Vervolgens kun je weer aan de slag. Hoeveel je naast je werk ook sport, het zitgedrag compenseer je niet.
  7. Organiseer leuke fysieke activiteiten. Die dragen niet alleen bij aan het beweging krijgen van medewerkers, maar leiden ook tot een hechter team en een leukere sfeer op de werkvloer. Wandelen tijdens de lunch, een interne competitie met verschillende sporten of yogasessies op kantoor zijn zomaar wat voorbeelden om samen actief te worden.
  8. Organiseer een onderlinge competitie, bijvoorbeeld een stappenteller competitie. Download met je medewerkers of collega’s een stappenteller applicatie in de App Store en kijk per dag of week wie de meeste stappen maakt. Uiteraard hoort de winnaar beloond te worden.
  9. Een mental health break wordt steeds gebruikelijker; even weg van de werkstress en je gedachten verzetten. Beeldschermen uit, radio uit en ruimte voor een meditatiesessie of de mogelijkheid om even te dagdromen. Een kwartiertje is ruim voldoende, om vervolgens weer opgeladen en met rust in je hoofd weer aan het werk te gaan.
  10. Doe als organisatie mee aan Wandel naar je Werk Dag of de Nationale Traploopweek. Deelnemers kunnen elkaar stimuleren via social media.