seven

De top 3 ingrediënten voor ultiem werkgeluk

Eind vorig jaar berekende TNO dat ziekteverzuim door werkstress jaarlijks 1,8 miljard euro kost. Dat staat nog los van het persoonlijke en soms ook financiële leed dat mensen met een burn-out treft. Alle reden dus om werkstress uit te bannen en te gaan voor puur werkgeluk. Maar waar worden u en uw medewerkers gelukkig van? Wij stelden uit diverse onderzoeken en artikelen de top 3 geluks-ingrediënten voor u samen.

1         Zelfstandigheid en flexibiliteit
Werknemers die flexibel hun werk kunnen indelen en/of vanuit huis kunnen werken zijn een stuk productiever, minder vaak ziek, ervaren minder stress en zijn bovendien veel gelukkiger. Het ontbreken van files en het gemakkelijk combineren van privé en werk dragen in hoge mate bij aan dit geluk.

ZZP’ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten blijkt uit een gezamenlijke studie van TNO en het CBS. ZZP’ers draaien over het algemeen meer uren, maar hebben meer mogelijkheden om zelf hun tijd in te delen.

2         Betrokkenheid en waardering
Succesvolle bedrijven stimuleren hun medewerkers te doen waar ze goed in zijn en waar ze beter in willen worden. Werknemers beleven meer werkplezier als zij meer zeggenschap hebben over hun eigen werk en actief mogen meedenken over de inhoud en organisatie ervan.

ZZP’ers vinden hun baan over het algemeen gevarieerder, kunnen bewust kiezen voor afwisselender werk en zijn vaak tevredener over hun eigen functioneren.

3         Een gezamenlijk bepaald doel
Werknemers zijn gemotiveerder als zij actief betrokken worden bij het bepalen van de doelstellingen en de keuzes die binnen een bedrijf/afdeling worden gemaakt. Het kennen, begrijpen en werken aan een gezamenlijk bepaald concreet doel maakt mensen blij.